Forum voor Dogma’s

‘s-Hertogenbosch – In aanloop naar de verkiezingen van 20 maart trekken Thierry Baudet en zijn kornuiten het land door om hun kiezers op te trommelen om te gaan stemmen. De DEMO bezocht hun bijeenkomst in de Brabantse hoofdstad samen met zo’n 300 anderen.

Glunderend staart een zestigplusser in de foyer richting de zaal en memoreert hij aan de eerste keer dat Thierry naar Den Bosch kwam: “Voor de Tweede Kamerverkiezingen zaten we in een kleiner zaaltje verderop in de stad. Hij gaf ons keurig netjes een handje bij binnenkomst, maar dat zal vandaag wel niet kunnen.”

Thierry Baudet zou die avond niet komen, want hij zat vast bij een klimaatdebat in Den Haag. De lijsttrekker van de Eerste Kamer, Henk Otten, noemde dat een vooropgezet plan van het partijkartel. “Want zij (partijkartel, red.) zijn bang dat Thierry hun Brabantse kiezers afpakt.” Naast Thierry Baudet was ook Theo Hiddema lange tijd afwezig deze avond. Deze was er alleen het laatste halfuur bij. Hierdoor werd de bijeenkomst geleid door de sterke vrouw van de partij: Annabel Nanninga.

“Ik heb veel gehoord over massa-immigratie, maar niks over de intensieve veehouderij!”

De Brabantse FvD’ers konden deze avond kennismaken met hun Brabantse lijsttrekker Erik de Bie en lijstduwer Hans Smolders. Dat was het ook wel qua Brabantse inbreng. Brabantse verkiezingsthema’s werden niet tot nauwelijks behandeld. Het ging vooral over de landelijke politiek en wat Forum wil gaan doen in de Eerste Kamer. Na de bijeenkomst lieten enkele jongeren zich hier ook enigszins verbaasd over uit. “Ik heb veel gehoord over massa-immigratie, maar niks over de intensieve veehouderij!” klonk het uit hun mond.

Tijdens de avond werden de nodige filmpjes aan het publiek getoond. Voorafgaand aan de sessie werd het publiek warm gemaakt met een filmpje vol met nationale beelden van Nederland dat begeleid werd met bombastische muziek. De sfeer zat er al meteen in. Een filmpje over de Nederlandse geschiedenis volgde later die avond en opvallend hieraan: de strijd tegen Spanje in de Tachtigjarige Oorlog werd afgebeeld als een strijd tegen de EU. Het laatste filmpje ging over het Australisch immigratiemodel dat FvD graag wilt invoeren.

“De EU wil de westerse democratie ondermijnen door middel van de massa-immigratie.”

De klimaatwet (of klimaatgekte zoals het genoemd werd) en massa-immigratie waren de twee grootste thema’s die aan bod kwamen bij deze avond. Tijdens het vragenkwartiertje kwam een van de leden met zijn eigen verhaal over de immigratie: “De EU wil de westerse democratie ondermijnen door middel van de massa-immigratie.” Theo Hiddema en de rest van de partij die hierop reageerden waren het met de man eens dat de westerse democratie beschermd diende te worden.

Regelmatig werd tijdens de avond aangestipt dat Forum alleen van het partijkartel kon winnen als het op de politieke inhoud speelde en de politiek op een nette manier bedreef. Volgens hen bedrijft de rest van de Haagse politiek emotionele politiek en is het een wedstrijdje wie het meeste deugd, zo merkte Theo Hiddema op. Ook het zakenkabinet kwam ter sprake en zowel de voormalige als de huidige minister van Defensie werden door een van de heren gedegradeerd tot “kleuterschooljuffen”.

Tijdens de nababbel met enkele leden was er wel de nodige kritiek op de avond zelf. “Als je de politiek zo graag op de inhoud wilt spelen, vertel dan niet al die complottheorieën.” Zo vertelde Henk Otten eerder op de avond dat de media en de gevestigde partijen er alles aan zouden doen om zoveel mogelijk mensen bij de aanstaande verkiezingen thuis te houden zodat de macht van het partijkartel in stand zal blijven. De jonge FvD’ers waarmee gesproken is toonden zich kritisch naar hun eigen partij, maar zijn ook kritisch op de gevestigde politiek zelf. Dit motiveerde hen om lid te worden bij Forum. Toch blijft dat kritiekpuntje wel de hoofdmoot van de avond. Thierry Baudet en de zijnen moeten hun best doen om zich zowel in- als extern te profileren als een nette partij, anders kunnen ze een deel van hun eigen electoraat verliezen.


Tekst en foto: Mathijs van der Loo

Geef een reactie