Een oer-Hollands vaasje

De VVD is voor de aankomende verkiezingen een oerconservatieve weg ingeslagen. De toverwoorden: beschermen én vasthouden. Het beschermen van onze banen. Het vasthouden van onze cultuur. Dat moeten we bovendien sámen doen. Want wat is Nederland toch kwetsbaar, zo redeneert de VVD.

Het zijn geen nieuwe geluiden. De conservatief nationalistische houding plakt al jaren in toenemende mate aan de VVD. Wel heeft de partij het geluid (wederom) in een nieuw jasje gestoken. Met een nieuw symbool: het vaasje. Een oer-Hollands, Delfts blauw vaasje. Kostbaar, typisch Nederlands en enorm kwetsbaar. Dat is het symbool van de VVD voor de komende maanden. Wie het nieuwe symbool van de conservatief liberalen nog niet was opgevallen, daag ik uit een blik op hun Instagrampagina te werpen. Van en IKEA-handleiding voor hoe met het vaasje om te gaan (hint: we houden het samen vast) tot een eigen aflevering van ‘tussen kunst en vaasje’. De VVD heeft het allemaal.

Vaasjesfabriek

Rutte zelf lanceerde het vaasje in de open brief die hij afgelopen december via een paginagrote advertentie in de kranten liet plaatsen. De sociale media smulden ervan en het #vaasje was die middag gelijk trending topic op Twitter. De reacties waren, natuurlijk, spottend. Vooral met foto’s van Rutte met een ‘vaasje’ bier dachten veel mensen origineel te zijn. Desondanks, of juist vanwege de vele reacties, maakte de VVD het vaasje snel daarna tot hun vlaggenschip.

Met het vaasje heeft de VVD nadrukkelijke gekozen om weg te blijven bij de inhoud tijdens deze verkiezingen, er valt in kabinet Rutte III voor de liberalen inhoudelijk niet meer veel te winnen. En dus probeert de VVD met het vaasje en de volkse, nonchalante Dijkhoff de partij een nieuw elan te geven. Het vaasje belichaamt het chauvinistische karakter dat de VVD wil uitstralen. Met de spreuk; ‘met elkaar houden we het vaasje vast’ flirt de partij met het volkse en eensgezinde.

En, zo lijkt het, met succes. Hoewel de gemiddelde Nederlander het ‘vaasje van Rutte’ nog niet bekend in de oren zal klinken, smult de media, de poortwachter van onze democratie, ervan. Dus toen Rutte naar de ‘vaasjesfabriek’ in Putten afreisde om een Delfts blauw vaasje in ontvangst te nemen, volgde de Haagse mediaparade hem op de voet. En het is nu eenmaal campagnetijd: zolang je maar herkenbaar en zichtbaar bent, maakt het nauwelijks uit waarmee.

Rugzakje

Dat is klaarblijkelijk politiek anno 2019. De ideologische vergezichten van Rob Jetten moeten het afleggen tegen het vaasje van de VVD en de tomaat van de SP. Het wordt daarom tijd dat ook D66 zich waagt aan het zware geschut. Een eigen symbool. Ik doe alvast een voorstel.

Jullie hebben ondertussen vast allemaal al wel het campagnefilmpje van D66 gezien: een klein meisje loopt zorgeloos door het beeld terwijl de voice-over alle zaken benoemd die D66 even gaat fixen, voor haar toekomst. Als nieuw symbool voor D66: haar rugzakje. Voor de toekomst. Voor onderwijs. Een rugzakje die D66 vult met alle hulpmiddelen die het meisje nodig heeft om haar kansen te grijpen. Een rugzakje voor onze kinderen. Een rugzakje met maatregelen voor ondernemers. Een rugzakje met maatregelen voor het klimaat. En eerlijk is eerlijk, ‘Robjes Rugzakje’ klinkt ook wel erg lekker.

Mochten mensen nóg briljantere ideeën hebben… Ik hoor het graag. En óók de JD is natuurlijk toe aan haar eigen gimmick. Een fles wijn voor wie het meest briljante JD-symbool verzint. Dan verwacht ik natuurlijk wel een motie in september. Zo gaat ook de JD mee met de politiek anno 2019.


Elke maand wordt er een redactiecolumn door een van onze redactieleden geschreven. Ditmaal de beurt aan Wimer Heemskerk, student politicologie aan de RU en voormalig voorzitter van JD Arnhem-Nijmegen.

Geef een reactie