Congres Eindhoven: bezuinigingen en de koning

DEN HAAG – Het congres in Eindhoven was van de Ameezing vrijdagavond tot de ontspannen zondagmiddag weer een succes. De levendige discussies in een voormalige fabriek van Philips hebben ons veel (niet) gebracht. We hebben geen poes als penningmeester. Nu zitten we alleen nog met de kater (van de bezuinigingen). Gelukkig was er vast een dokter in de zaal, want de resolutie Zorg is er doorheen gestemd. Een stuk dat ongetwijfeld veel JD-bloed, -zweet en –tranen heeft gekost.


“In de toekomst moeten we beter bovenop D66 zitten en controleren of ze alles op tijd doorgeven.”

Harde Brexit

Voorzitter Dennis van Driel is tevreden over het besluit van de Jonge Democraten om in te stemmen met de bezuinigingen in de partij, de zogenoemde ‘Harde Brexit’: “Het is de enige mogelijke oplossing voor het financiële gat dat we met de vereniging hebben.” De tekorten zijn de gevolgen van een tegenvallend ledenaantal en gestuntel van D66. Electorale missers bij de moederpartij veroorzaakten mogelijk de dip in leden. Daarnaast heeft de opkomst van de jongeren van Forum voor Democratie een deel van de politieke jongerenorganisaties subsidiepot opgeslokt. Als klap op de vuurpijl bleef de alarmerende brief waarin bekend werd dat de JD minder geld zou krijgen dan verwacht eind 2017, nog drie maanden bij D66 op het bureau liggen worden door het bestuur opgegeven als redenen voor de huidige financiële situatie. Hierdoor moet de vereniging nu acuut bezuinigen. Voormalig penningmeester Bram van Wickeren is tevreden over het pakket aan bezuinigingen, maar vindt wel dat er iets blijvend moet veranderen in onze houding naar de moederpartij: “In de toekomst moeten we beter bovenop D66 zitten en controleren of ze alles op tijd doorgeven. D66 zijn onze vrienden, maar op dit gebied moeten we zakelijk zijn.” Zelf kunnen we ook wat doen volgens Van Wickeren: “In de toekomst moeten we ook beter opletten dat we geld pas uitgeven als we zekerder zijn dat we het ook echt hebben, en onze marge voor tegenvallende subsidies uitbreiden.”

Koningshuis

Het amendement waarvan je wist dat hij moest komen. Het koningshuis zorgde voor een verhit forum in het Brabantse. De indiener vond de koning ondemocratisch en zijn beperkte politieke macht te groot. Daarentegen zou een president mogelijk leiden tot veel meer ondemocratische ellende. Kijk maar naar Rusland en Turkije werd er aangedragen. De koningsgezinde JD’er hoeft verder ook niet voor Oranje te staan, er werd ook gepleit voor het terughalen van de Habsburgers. Al met al waren de koningsgezinden in de meerderheid. Er is gekozen om niets te veranderen aan de huidige vorm van de monarchie. Althans, voor nu.

Huisvesting

Het huurcontract van ons royale kantoor aan de Lange Voorhout komt binnenkort ten einde. In deze financieel krappe tijden leek het daarom goed om weer bij papa en mama te gaan wonen. Binnenkort kunnen we terecht bij het nieuwe kantoor van D66. Een eigen pand zou ook geen goed idee zijn nu we weer een parttime bestuur krijgen. Daarnaast zou het goed voor de borrels zijn in het pand aan het Plein. Het enige aangedragen bezwaar was dat de rolstoeltoegankelijkheid van het nieuwe pand niet in orde is. Hier werden oplossing voor gegeven (beneden vergaderen). Zo stemde een overweldigende meerderheid voor.

Kernenergie

Voor de vijfde keer op rij werd kernenergie bediscussieerd. Ons huidige passieve standpunt, waarin kernenergie niet als optie wordt gezien in de energietransitie, maar onderzoek ernaar prima is, moest wat actiever worden. Tenminste één kerncentrale moest erbij komen in Nederland. Ondanks de stralende pogingen van onze linkse cabaretier (Lubach) en onze rechtse (Dijkhoff) waren de Jonge Democraten toch niet zo gecharmeerd ervan. Voorlopig geen nieuwe kerncentrales voor ons.


Geschreven door: Bas Buise

Foto: Mathijs van der Loo

Geef een reactie