JD-afdelingen: ‘xtc is van ons!’

Xtc is al jaren een stokpaardje voor de Jonge Democraten. Dus wanneer GroenLinks het onderwerp voor zichzelf probeert te claimen, kan het niet anders of de JD laat van zich horen. Vandaag ging Brabant als eerste de straat op om ‘xtc’ uit te delen aan voorbijgangers. Het belooft de eerste van velen te worden.

Er wordt door de JD al lang gepleit voor het legaliseren van xtc. Legaal geproduceerde xtc zou minder gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, schadelijke bijproducten zouden beter verwerkt kunnen worden en de Nederlandse criminele sector zou een belangrijk deel van haar inkomsten worden afgenomen. Bovendien, wie is de overheid om mensen te vertellen dat ze geen xtc mogen gebruiken? Ja, het willen legaliseren van xtc past perfect bij het ‘vrijzinnig’ karakter van de JD.

‘Wij kwamen als eerste met dit onderwerp. Daar moeten we mensen aan herinneren.’

Dennis van Driel, landelijk voorzitter Jonge Democraten

Toen eind vorig jaar onze progressieve concurrent GroenLinks als eerste Nederlandse politieke partij het nieuws zocht met een plan voor legalisering, donderde het dan ook binnen de vereniging. Dit stokpaardje mocht niet gekaapt worden. ‘Wij kwamen als eerste met dit onderwerp. Daar moeten we mensen aan herinneren.’ Aldus landelijk voorzitter Dennis van Driel.

Snel werd een plan opgezet om met zoveel mogelijk afdelingen ‘xtc’-kraampjes te openen in binnensteden. ‘Hiermee hopen we het taboe op dit onderwerp te doorbreken en mensen aan het denken te zetten.’ De ‘xtc’-pillen die uitgedeeld worden zijn overigens om praktische redenen geen echte xtc, maar snoepjes.

Brabant

Het is niet geheel toevallig dat juist JD Brabant de spits afbijt van deze reeks XTC acties. Voor de provincie Brabant is legalisatie namelijk extra belangrijk, aldus Steven Elders, de kersverse voorzitter van de afdeling. ‘Door XTC te legaliseren hoeft er geen drugsafval meer gedumpt te worden. Drugsafval is een van de grootste problemen voor de Brabantse politie en justitie.’ Dat dit weekend ook het landelijke JD congres in Eindhoven wordt georganiseerd, zal een gelukkige toevalligheid zijn geweest.

Het idee om ‘xtc’ uit te delen is niet nieuw. Jaren gelden werd er al voor het eerst door de JD een ‘xtc’-winkel geopend. Nu is het opnieuw uit de lade getrokken. Verschillende afdelingen, waaronder JD Groningen en JD Rotterdam, hebben al aangegeven graag mee te willen doen. Van Driel: ‘we hopen dat er zoveel mogelijk afdelingen mee aan de slag gaan.’


Geschreven door: Wimer Heemskerk

Geef een reactie