Op naar meerdere kabinetten Jetten

Alle begin is moeilijk, zo luidt een welbekend Nederlands spreekwoord. Iemand die recent de betekenis van dit spreekwoord in praktijk bracht is onze JD-alumni Rob Jetten. In zijn eerste dagen als fractievoorzitter van D66 deed hij niet eens hele gekke dingen. Toch had populistisch Nederland al genoeg materiaal verzameld om na “kereltje” Pechtold onze nieuwe fractievoorzitter van een bijnaam te voorzien. “Robot” Jetten was geboren.

Daar kwam bij dat afgelopen week Jetten’s hoofd de voorpagina van de minst inhoudelijke krant van Nederland, de Telegraaf, sierde. In koeienletters stond erbij: “Woedende reacties na klimaatklets Jetten”, vergezeld met typische Telegraaf-quotes als “dit loopt niet goed af”. Een voorbeeldig staaltje stemmingmakerij als je het mij vraagt. Toch hoeft deze aandacht niet per se negatief te zijn, aangezien vaak geldt dat als je wordt gehaat door de Telegraaf, je iets goed doet. Als je na een paar weken als fractievoorzitter al wordt gezien als iemand die moet worden neergehaald, dan heb je blijkbaar wel een indruk achtergelaten.

Jetten zelf haakte op alle ophef slim in. Zo liet hij op social-media trots de robot zien die hij naast zijn werkcomputer had gezet, ter herinnering aan zijn eerste dagen als fractievoorzitter. Ten slotte is zelfspot één van de beste reacties op zulke ongelukkige situaties. Als je jezelf al te kijk zet, hoeven profielfotoloze social-media-trollen het tenminste niet meer te doen. Toch kan ik me voorstellen dat de hele situatie niet bijzonder goed geweest is voor het zelfvertrouwen van de nieuwe D66-voorman.

Gelukkig was daar de podcast ‘Betrouwbare Bronnen’, gepresenteerd door Jaap Janssen en Pieter-Gerrit Kroeger. Ook hier ging het over de bewogen eerste weken van Jetten als D66-fractievoorzitter. Kroeger vergeleek in zijn praatje de eerste weken van Jetten met die van Ruud Lubbers. Zo kende Lubbers, ook jong bij zijn aantreden, een moeizame start. Hierna volgde echter een glansrijke politieke carrière die nog lang herinnerd zal worden.

Conclusie: er is nog niks verloren. Ik heb er alle vertrouwen in dat D66 een mooie tijd tegemoet gaat met Jetten aan het roer. De haat van de Telegraaf en een mooie bijnaam heeft Jetten in ieder geval al in zijn zak. Ik zou mij graag willen aansluiten bij de afsluitende woorden van Kroeger: ‘Rob Jetten, wees jezelf, hou je eigen verhaal, en wie weet hoeveel kabinetten Jetten er nog zullen komen!’.


Elke maand wordt er een redactiecolumn door een van de redactieleden geschreven. De aftrap wordt verzorgd door Jeffrey Eelman, student politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Geef een reactie